Čeští volejbalisté a volejbalistky na univerzitách v USA

autor: Jan Šritter 26.9.2014 archiv


Mezi studenty je mnoho skvělých sportovců, avšak ne všichni si uvědomují, jak mohou svého potenciálu využít. Vysokoškolský systém v USA nabízí odpověď na většinu otázek, které mohou hrát zásadní roli v rozhodování o budoucnosti dospívajících sportovců. Více než stoletá finanční podpora vlády dala univerzitám v USA možnost vybudovat stipendijní program, který má za úkol podporovat dobré sportovce během jejich studia. Trenéři disponují určitým počtem stipendií, které rozdávájí mezi své hráče podle kvality jejich výkonnosti. Ženský volejbal je na tom o poznání lépe oproti mužům. Např. pro dívky mají trenéři v NCAA Divizi I celých 12 plných stipendií na rozdíl od chlapců, kde má trenér pouhé 4.5 plného stipendia na celý team. V divizi II je to poměr 8 plných stipendií na straně dívek oproti 4.5 na straně chlapců.

Každý student-sportovec, jehož budoucím cílem je studium na univerzitě v USA má své osobní ambice, své požadavky. Kritériem pro výběr univerzity bývá kvalita vzdělání na dané univerzitě, sportovní úroveň univerzitního týmu, atraktivita umístění univerzity, ale také výše školou nabízeného stipendia. Najít tu správnou univerzitu je pro českého studenta složité a časově náročné. Proto na českém trhu již sedmým rokem funguje agentura Sport & University ( www.stipendia.cz, info@stipendia.cz) , která zprostředkovává studium pro sportovce v USA a nabízí jim pomoc s oslovením univerzit, průběžnou komunikaci s vybranými univerzitami, popř. pomoc při volbě univerzity. Agentura dále zajišťuje dobré podmínky ve smlouvě, pomáhá při složitém přijímacím řízení či při vyřízení studentských víz.

Aby mohl mladý sportovec začít přemýšlet o možnosti studia v USA a zároveň o možnosti využívat podpory stipendia, musí splňovat několik základních kritérií. Hlavní podmínkou pro získání stipendia je status amatéra - sportovec nesmí mít uzavřenou profesionální smlouvu nebo sportem jakkoliv vydělávat peníze. Dobré studijní výsledky na střední škole, úspěšné složení maturitní zkoušky, dobrá sportovní výkonnost a především mezinárodními jazykovými testy (TOEFL, SAT) snadno měřitelná znalost anglického jazyka by měly být pro každého uchazeče o studium v USA se stipendijní podporou samozřejmostí. Možnost studia na univerzitě v USA využívají studenti, kteří právě ukončili studium na střední škole, popřípadě přestupují z vysoké školy v ČR do bakalářského cyklu v USA, i ti, kteří již obdrželi titul bakaláře a do USA jedou studovat magisterské studium.

Nejlepší čas začít se aktivně zajímat o studium v USA je na začátku čtvrtého ročníku na střední škole. Ačkoliv se to někomu může zdát brzy, přijímací řízení je časově náročné. Dalším důvodem jsou trenéři, kteří hledají nové hráče do svých družstev také v časovém předstihu. Být dobrým sportovcem a zároveň studentem během studia na střední škole v České republice přinese své ovoce i do vysokoškolského života v USA, kde je hlavním cílem univerzit vychovat z kvalitních sportovců především dobré studenty. Kontrola školní docházky vyučujícím je na univerzitách v USA samozřejmostí a případné překročení počtu možných absencí má dopad na výslednou známku. Sportovní aktivity studenta tedy nesmějí mít žádný vliv na jeho pravidelnou docházku na přednášky a semináře. Rozvržení studentových každodenních aktivit se musí jednoznačně přizpůsobit rozvrhu školy a rozpisu tréninků univerzitního týmu, které často bývají i dvakrát denně.

Někteří sportovci berou studium na univerzitě ve Spojených státech jako příjemné prodloužení aktivního sportovního života, jiní cestu využijí jako možnost zlepšit sportovní úroveň. Většina studentů, kteří studovali na univerzitě v USA, na tuto dobu vzpomíná jako na příjemné životní období, kdy studium a sport měly své jasně dané místo.

Autor článku: Ing. Monika Mertová, MBA (www.stipendia.cz infol[at]stipendia.cz)

Hodnocení: 0 - 0 hlasů
autor: Jan Šritter 26.9.2014

Galerie

005.JPG lynn_0312.jpg lynn_0411.jpg

Ke stažení

Vložit komentář

Vkládat nové příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé

Volej TV

Další

Nejbližší akce

Další