Nový systém hodnocení soutěží

autor: Jan Šritter 28.9.2005 archiv

Již čtvrtý rok po sobě se změnilo hodnocení výsledků soutěží. Pamětníci jistě vzpomenou dob, kdy se léta bodovalo 2 body za výhru, 1 za prohru a kontumace byla bez bodu; pořadí pak určovaly body, poměr setů a poměr míčů.

V roce 2003 se začalo s jiným bodováním: rozdělovaly se vždy tři body, 3 body za výhru 3:0 či 3:1 (soupeř nic) a pouze 2 body za 3:2, soupeř získal zbytek, kontumace odčítala jeden bod. V následném roce 2004 se připomínky vyřešily snad nejhorším paskvilem všech dob. Vyhrané utkání bylo za 2 body vždy, ale poražené družstvo získalo bod pouze za tie-brak.

Je tu rok 2005 a s ním další změna. Po argumentech, že je potřeba bojovat o každý set a patřičně ho tak ohodnotit v bodování se směr řečníků zcela otáčí, na sety je zapomenuto a pokorně se vracíme k původnímu bodování (výhra 2, prohra 1). Vrcholem je vyhodnocení, kdy je nově upřednostněn poměr míčů před poměrem setů !!! Přesné znění přináší nový Soutěžní řád ČVS čl.27. Co kdybychom raději hráli volejbal do 100 bodů (míčů) ???

V programu Wsport tak nastává zdánlivě neřešitelný problém. Protože se tabulka počítá z výsledků vždy v době zobrazení, jsou přepočteny podle aktuálních pravidel i tabulky starší, ty z let 2004, 2003, 2002, 2001 a 2000. Pro starší roky se tak budou muset naprogramovat výjimky pokud je budeme chtít zachovat.

Na svých stránkách VOLEBAL.CZ od dnešního dne nabízím tabulky spočtené dle platného SŘ ČVS, dočasně však jen zaregistrovaným uživatelům. Důvodem k takovému kroku je fakt, že na realizaci opravy nikdo nepřispívá - hradím ji ze svého. K uvolnění pro všechny návštěvníky dojde až časem.

K opravě programu WSport.exe došlo již rovněž. Nezapomeňte dát v programu z menu Nástroje - Aktualizace produktu.

Hodnocení: 3.15 - 1565 hlasů
autor: Jan Šritter 28.9.2005

Galerie

wsport.gif diggirlblk.gif

Vložit komentář

Vkládat nové příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé

Volej TV

Další

Nejbližší akce

Další