Změna věkových kategorií dívčích družstev

autor: Jan Šritter 24.3.2005 archiv

Vážení kolegové,

Tohle všechno Vám píšu jako člověk, který má rád volejbal, kterému volejbal něco dal a který mu chce něco vrátit. Mohl bych to nechat být, ale nedá mi to.

Budu celou problematiku popisovat v bodech,zbytek si určitě domyslíte : Co nás, jako trenéry vede vystoupit proti stávajícím věkovým kategoriím žákyň, kadetek a juniorek ?

  1. Tím, že se všechny věkové kategorie snížily 01 - 1,5 roku nelze začít u přípravek o tento rok až rok a půl dříve - nejsou schopny především fyzicky zvládnout požadovaná a potřebná cvičení, nelze začít dříve.
  2. Do ml. žákyň přicházejí hráčky ( nelze ani o hráčkách mluvit ), které nic neumějí, nezvládají z volejbalu téměř nic, ani nemohou, protože na to prostě fyzicky nemají. A to není vina trenérů.
  3. U starších žákyň je to úplně stejné, až na to, že už na to mohou mít fyzicky, ale technika je špatná - neměly na to v ml.žákyních fyzicky, tak to nezvládly ani technicky, a to si přinesly s sebou. A teď velké problémy :
  4. končí-li starší žákyně svoji kategorii a jde do mladších dorostenek, je ještě, a to v 60 - 70 % případů žákyní základní školy - 9-té třídy - nemá-li daný oddíl kadetky, nebo odpovídající kadetky, kvalitní a perspektivní hráčka :
    a) Nehraje a končí
    b) Hraje nekvalitní soutěž a upadá
    c) Chce-li takovou hráčku ligový oddíl, rodiče holky nepouští, aby absolvovaly 9.třídu ZŠ na jiné škole, kdy se připravují na přijímací zkoušky na střední školu třeba do Prahy - proč, to Vám jistě nemusím vysvětlovat. To znamená - základní a střední školy na sebe v takto nastavených věkových kategoriích nenavazují!!! Hráčky buď končí s volejbalem, nebo herně upadají.
    d) V mnoha oddílech po republice trénují přípravky mladší i starší žákyně - dobrovolní Tatínkové, jejichž dcera v družstvu hraje ( budiž pochváleni, bez nich to nejde ), ale domyslete si to sami.
    I když jsou holky talentované, nastane problém ZŠ - Střední škola ( viz bod 4 a,b,c ), Taková hráčka přijde do kadetek, a juniorek ( to mám z praxe )- já začínám se základy volejbalu, herními činnostmi jednotlivce, a hlavně odstraňováním špatných návyků - dříve jsem na to měl 4 - 4,5 roku, dnes o rok a půl méně - myslím si, že jsem alespoň průměrný trenér, ale nejsem schopen hráčky za tento krátký čas dostatečně připravit do ženského družstva. Vím, že jediný, kdo to dokáže, je Luboš Bednář -dnes z Liberce a Aleš Novák z Brna, ale takto schopných trenérů je jen málo.
  5. Dříve mi juniorky poslední rok, až rok a půl pendlovaly do žen, dnes to není možné, protože na to prostě nemají!!! Starší hráčky před touto "blbostí" pendlovaly do žen, kde se učily, ale už nepřekážely a nebyly na obtíž. Odtud do dorostu přinesly techniku, herní prvky a herní jistotu žen a mladší se od nich učily. Fakt, že to co trenér horko-těžko vysvětluje a není mu to stejně nic-moc platné, přicházelo samo a bez problémů a výkonnost družstva šla rychle nahoru. ( nelze stavět na dvou-třech výjimečných hráčkách, kde to funguje trochu i teď- Aneta Havlíčková - Olymp, Helena Havelková - Slavie to je ale všechno.) Ale například Aneta trénovala s matkou (ligovou volejbalistkou ) už ve 12-ti letech. Takže závěrem k mládeži - nelze - v takto zkráceném čase dostatečně připravit hráčky pro družstva žen a to platí pro všechny soutěže, ale především pro extraligu a reprezentaci. To znamená, že většina končících juniorek ( z důvodu věku a výkonnosti ), které by mohli být za rok až dva dobré, končí úplně s volejbalem, protože je nikde nechtějí.( Ještě na to nemají )
  6. VELKÝ PROBLÉM Končící juniorka v 50 - 60 % případů studuje ještě 4.ročník Střední školy, například v Č.Budějovicích, chce jít na vysokou školu do Prahy, má o ni zájem Olymp ( Slavie )- pustí ji rodiče dokončit 4.ročník + maturitu do nové školy do Prahy ?! Vy byste to udělali? Já ne! Takže hráčka buď ztratí rok, nebo skončí, protože nemá v místě za koho hrát.
  7. Představte si motivaci trenérů mládeže a dorostu, když 60 - 80 % jejich hráček po 6 - 8 mi letech práce končí s volejbalem, protože je prostě do žen nechtějí, protože na to ještě nemají!Ani nemohou mít! Mě taková práce prostě nebaví. A jak vidíte, nejsem sám.
  8. Co nastane za rok až dva roky, kdy dnešní starší hráčky v extralize a v reprezentaci skončí studium a odejdou do zahraničí, nebo skončí s volejbalem? Budete muset vzít nehotové a málo připravené hráčky, což znamená celkový pokles úrovně na všech stupních : ml.žákyně, st.žákyně, kadetky, juniorky, extraliga, reprezentace, protože budou hrát všechny hůř, ani Vám to nepřijde… Ale hlavně nic jiného Vám nezbude, protože nic lepšího nebude. Bude pouze velký pokles volejbalové základny. Nemám-li kde hrát - končím ( kadetky, juniorky, ZŠ - SŠ, SŠ - VŠ ) Nechtějí-li mě - končím ( ženy ) Končí-li moji svěřenci s volejbalem po 7. letech práce, nemá to smysl dělat - končím ( trenéři mládeže ).
  9. Argument, že se v těchto mládežnických věkových kategoriích hraje ME a MS, neobstojí:
    a) Kolika těchto podniků se zúčastní hráčka za svou kariéru kadetky a juniorky? Maximálně jednoho, až dvou, pokud se kvalifikuje! Více možností nemá. Ovšem pokud jsou hráčky dobře připravené, ( což dnešní model neumožňuje ) muže za reprezentaci žen odehrát 10 a více let, musí být tedy cílem NE mládežnická, ale především dospělá reprezentace. Ví někdo, kolikrát uspěli naši mládežníci na ME, nebo na MS? Ale co uhráli družstva dospělých, ví téměř každý.
    b) Hlavně, budou-li se od starších spoluhráček, které již pendlují do žen, učit v družstvu ty mladé, porostou výkonnostně rychleji. Moje vlastní zkušenost. To platí i pro pendl kadetky-juniorky apod. Tyto hráčky, které věkově ale hlavně výkonnostně budou moci reprezentovat, si trenér reprezentace jednoduše vybere.

Toto snížení věkové hranice nemá bohužel jedinou výhodu, ani žádný přínos pro samotný volejbal, alespoň já jsem žádný nenašel - rád se nechám nějakým odborníkem poučit- NE však těmi, kteří se do role odborníků staví sami. Přikládám pouze část seznamu trenérů, kteří se chtějí vrátit k minulým věkovým kategoriím, a to už od ročníku 2005 - 2006. Chcete -li otrávit a případně ztratit většinu trenérů mládeže, ale především hráček, tak to nechte být. Výsledek uvidíte do dvou let.

K tomuto dopisu přikládám seznam pouhého zlomku počtu trenérů, kteří požadovanou změnu plně podporují a dále přikládám vyjádření trenéra reprezentačního družstva kadetek ČR Mgr.Kozla - vedoucího SCM NH Ostrava.

Při rozhodování o takto důležitých a zásadních věcech by měli volení funkcionáři přihlížet především k většinovému názoru trenérů, kteří mají blíže k praktickým důsledkům těchto změn. Tímto vyjadřuji názor nejen svůj, ale i názor většiny trenérů mládeže a žádáme, aby se zástupci z řad trenérů mohli zúčastnit při projednávání požadované změny.

Vzhledem k tomu, že v krátké době dojde k ukončení mládežnických soutěží, je nutné projednat tuto změnu velice operativně, než se trenérům družstva rozpadnou!

S pozdravem

Jarda Hlinka - PUK
Bývalý extraligový hráč, nyní trenér TJ Tatran Střešovice
+420 602 376 859

Chcete-li se k výše uvedenému seznamu připojit pište na adresu hotel@hotelq.cz

Hodnocení: 3.4 - 477 hlasů
autor: Jan Šritter 24.3.2005

Ke stažení

Vložit komentář

Vkládat nové příspěvky mohou pouze přihlášení uživatelé

Volej TV

Další

Nejbližší akce

Další